Nenavadnosti, ki so zaznamovale svetovno nogometno prvenstvo 2022 v Katarju

5/5 - (1 vote)

Bolj kot le zmaga Messija in Argentine je prvenstvo leta 2022 v očeh navijačev zaznamoval veličasten hat-trick Francoza Kyliana Mbappeja. Svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju si bomo zapomnili tudi po številnih čudnih, nenavadnih in zanimivih dogodkih. In potem spoznamo naš izbor “zanimivih stvari”!

Veliki uvod že dan pred začetkom turnirja je bil precej zanimiv in celo preveč ohlapen.

Čudne stvari so se začele, še preden sta reprezentanci Katarja in Ekvadorja odprli 22. svetovno prvenstvo. Predsednik Fife Gianni Infantino je dan pred prvo tekmo na turnirju znal v dobri uri tiskovne konference povedati marsikatero neumnost. “Danes se počutim kot Katarec, Arabec, Afričan, gej, invalid in delavec migrant,” je dejal. nato pa je pojasnil, da simpatizira z omenjenimi skupinami, saj sam dobro razume, kako je, ko si diskriminiran, omejen, preprosto nerazumljen. “Ko sem bil otrok, so se mi smejali, ker sem bil tujec v drugi državi in sem imel rdeče lase,” je vsem povedal s svojim zgledom.

Ni mogel zamuditi priložnosti za “selfie”.

Južna Koreja prvenstva ni začela tako, kot si je želela. Za remi z Urugvajem (0:0) na prvi tekmi, nato poraz od Gane (2:3). Medtem ko je Heung-min Son obžaloval svojo zamujeno priložnost na igrišču, se je zgodil dogodek, ki je povzročil več kot le končni rezultat. Eden od članov strokovnega štaba ganske reprezentance je pristopil do zvezdnika Tottenhama in ga prosil, naj naredi selfie pred vsemi. Selektor Gane je tolažil južnokorejskega napadalca Son Heung-mina po izgubljeni ključni tekmi in se odločil, da ne bo zamudil priložnosti za selfie z jokajočim zvezdnikom angleške premier lige.

Eto’o in podkupovanje sodnikov

Nekdaj slavni nogometaš, zdaj pa predsednik kamerunske nogometne zveze Samuel Eto’o je na svetovnem prvenstvu v Katarju v bližini stadiona po tekmi Brazilija – Južna Koreja (4:1) alžirskega blogerja Saida Mamounija brcnil z nogo in mu uničil fotoaparat, ki ga je obtožil podkupovanja sodnikov v play-off turnirju afriške selekcije za svetovno prvenstvo 2022.

Eto’o se je za svoja dejanja javno opravičil

Srbi jezni na dejanje kapetana Švice na svetovnem prvenstvu

Pred nekaj meseci je bil opravljen žreb skupin, vedeli smo, da bo tekma med Srbijo in Švico zaradi pestre zgodovine medsebojnih obračunov zelo napeta.

V drugem polčasu so Srbi strnili in postajali vse bolj nestrpni, k čemur jih je dodatno potisnil švicarski kapetan albanskega rodu Granit Xhaka. Nogometaš Arsenala se je pred srbsko klopjo prijel za mednožje.

Švicarji so ostali na igrišču, da bi proslavili uvrstitev v končnico in naredili nekaj fotografij. Xhaka se je pripravil na trenutek in si nadel posebno majico s kratkimi rokavi – zdaj je imel na prsih številko 26 in ime “Yashari”.

Ko so se pojavile fotografije Xhake po tekmi, se je začela nočna mora na družbenih omrežjih in v medijih. Dejstvo je, da je Yashari albanski nacionalist in ustanovitelj Osvobodilne vojske Kosova. Za Albance in Kosovare je ta človek heroj, za Srbe pa terorist.

Belgija se je predala pred začetkom svetovnega prvenstva

Belgijci so se hitro poslovili od prvenstva. Ekipa je odšla v Katar ne povsem samozavestna in pod kritiko svojih medijev. Belgijska nogometna zveza je zaradi premajhnega zanimanja navijačev za svetovno prvenstvo leta 2022 opustila načrte o ustanovitvi navijaške cone za svetovno prvenstvo 2022, kjer bi navijači lahko spremljali tekme te države. Tudi izjava Kevina De Bruyna, ki je v intervjuju za The Guardian dejal, da so prestari za boj za naslov. Imel je prav, ob porazu z Marokom (0:2) in remijem s Hrvaško (0:0) so Belgijci odšli domov.

Vodja ekipe zaradi nešportnega obnašanja na prvenstvu.

Ne samo, da so argentinski nogometaši postali prvaki z največ individualnimi nagradami (Messi je najboljši igralec, Emiliano Martinez je najboljši vratar, Enzo Fernandez pa najboljši mladi nogometaš), postali so tudi vodilni v nešportnih dejavnostih. Najbolj brutalen je bil četrtfinalni dvoboj med Argentino in Nizozemsko, kjer je sodnik pokazal kar 16 rumenih kartonov in enega rdečega, od tega jih je sedem prejela Nizozemska, 8 pa argentinska izbrana vrsta.

Martinez je pokazal gesto, ki jo je težko opisati …

Emiliano Martinez je bil priznan za najboljšega vratarja turnirja, igralec pa je prejel zlato rokavico. Martinez je nato nagrado nanesel na svoje genitalije.

“To sem storil, ker so me Francozi izžvižgali. Takšna aroganca pri meni ne deluje” je Emiliano Martinez povedal za LaRed.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja